Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2012 12:33 - До 500 лв. глоба, ако не се декларира новопридобит имот
Автор: aidriell Категория: Забавление   
Прочетен: 4694 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 19.12.2012 14:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Плашат ме с някакви глоби, защото не съм бил декларирал в общината един закупен апартамент и един придобит по наследство имот?
Наистина ли има такова нещо?


М. Ш., София

image




Чл.14 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) изрично разпорежда, че "за новопостроените или придобитите по друг начин имоти собственикът, съответно носителят на ограниченото вещно право, уведомява за това писмено в 2-месечен срок общината по местонахождението на имота, като подава данъчна декларация за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти". Това означава, че без значение дали се придобива току-що построено жилище, или пък се купува старо, или пък става дума за замяна, всеки е длъжен в двумесечен срок от изповядването и вписването на съответната сделка да уведоми и да подаде декларация в общината, там, където се плащат местните данъци и такси. Подадената декларация от един съсобственик, съответно ползвател, ползва останалите съсобственици или ползватели.

Важно е да се знае, че това задължение имат и предприятията, които придобиват съответния имот или ограничено вещно право. В този случай в декларацията, собственикът трябва посочи и "отчетната стойност и други обстоятелства, имащи значение за определянето на данъка". Според закона на деклариране подлежат (и съответно данък сгради се плаща) за постройки и поземлените имоти в строителните граници на населените места и селищните образувания. Както и застроените земеделски земи и гори - но само за действително застроената площ и прилежащия й терен. Извън тези граници данък се плаща за имоти, които са предназначени за жилищни, общественообслужващи, производствени, складови, вилни, спортни, развлекателни функции.

Според чл.123 от ЗМДТ, който "не подаде декларация по чл.14, не я подаде в срок, както и не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба в размер от 10 до 400 лв., а юридическите лица - с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв., ако не е предвидено по-тежко наказание". Или иначе казано отговорът на конкретния въпрос е утвърдителен - в зависимост от различни обстоятелства и преценка на наказващия орган гражданин може да бъде глобен до 400 лв, а фирма да получи санкция до 3000 лв.

Специално при наследяването има една разлика от общия двумесечен срок за деклариране. При него действа друга разпоредба от закона и друг срок. Тук уведомяването и подаването на данъчната декларация за придобиването на съответния имот става в шестмесечния срок, който е предвиден и съответно за декларациите за данък наследство. Важи правилото, че подадената в срок декларация от един наследник ползва и другите наследници. Необходимо е да се знае, че при неподаване на декларацията наследниците, заветниците или техния законен представител (тук се има предвид например родителите на малолетно дете, което наследява да речем от дядо си апартамент) ги грози глоба. Специално при наследяването тя е от 10 до 500 лв. - чл.124 от ЗМДТ



Гласувай:
4



1. raiavid - Благодаря!
19.12.2012 12:54
Благодаря за информацията!
цитирай
2. zdravaikrasiva - :)
19.12.2012 17:43
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 684879
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 883