Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 15:16 - Защо всички технологии станаха толкова скъпи и дефектни у нас ?
Автор: aidriell Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1846 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.11.2011 15:39


image

Америка е номер едно .
Tози факт се втълпява от самото раждане на всеки "здравомислещ американец "

Всеки нов технологичен продукт там обаче действително е с цени в пъти под за гражданите на Америка и цени в пъти над за останалият свят .

Kindle-
Четвъртата версия на четеца за книги на Amazon е евтината, по-добрата по-красивата  всъщност най модерната от  всички предходни серии и версии  на  конкуренти продукти.
Kindle  е само пример но вие можете  със същият успех да разгледате  всеки един високотехнологичен продукт на американска компания продаван навсякъде .
Kindle  в момента на пускането на четвърто поколение продукт в САЩ предизвика фурор, с нововъведенията като инфрачервена тъч скрийн технология, множество удобни функции ,по добри портове и  тн . но основно с цената си.

Най-евиният модел започва от 79 долара.
Тъч варианта стартира от 99 долара.
Phome 4 S е с цена 199 долара
Канон 18 мегапискела Професионален Цифров Апарат е 700 -850 $
Сони бравия 3D HDTW  56 Инча е  1200 -1450 $ обсег .

 Разбира се новите  продукти се предлагат и в Европа-но :

За европейските потребители всичко става супер недостъпно и не само това .

Америка не за пръв път  показва технологично пазарно превъзходство пред останалия свят.
За да е още по-ясно,  европейците  едва сега навлизат в   кризата която забърса половината банков сектор на Северна Америка от 2004 насам. Европейците изостават технологично в  глобалната  икономика.
Европейците имат мита ,такси и протекционизъм на пазара и затова поръчка от Лондон на най-евтиния
Kindle скача до 142.50 долара.
Положението при телевизори ,камери и лаптопи е още по отчайващо
като стигаме пълният абсурд телевизирът на SONY BRAVIA идентичен фабричен номер за 1200$  в Сащ да гони цената   6000 лева в България.

Отдалечавайки се от САЩ в посока на изток разликата в цената расте 
експоненциално се увеличава.
Да поръчате новия
Kindle през български онлайн магазин цената ще е  200 долара.(без митата итранспортн

 В обикновените магазини по-старият модел на четеца на книги може да се намери за 430 лв. А да не забравяме, че тук става въпрос за най-евтиния модел, без тъч екран и с много по-малки технологични възможности. По-хубавите модели са достъпни за сега само в САЩ.

 И вероятно ситуацията ще остане такава, докато следващото поколение на продукта не дойде на дневен ред, така  американското технологично превъзходство ще бъде напълно  запазено.

Поуката ?
Очевидно в България технологичните новости и продукти са скъпи но не само ами и остарели.
Нещо повече, американските компании използват т. нар. каскадно ценообразуване.
Докато в САЩ цената е достъпна за всички- и в това имам предвид абсолютно всички  хора които работят на изток постиженията на американския научен гений, произведени в Китай и Малайзия,Индия ,Пакистан ,Бангладеш и Шри ланка  се предлагат само на най  заможните клиенти.

 Този подход има двояко значение. От една страна така се обира каймакът на пазара, което е добре за нормата на корпоративните печалби, макар и до голяма степен за сметка на оборота.

 По-важното е, че така ясно се показва първостепенната роля на САЩ в света като единствен неоспорим технологичен лидер .
Обикновеният американец може да си позволи продукти, достъпни само за богатите чужденци и при това с отчайващо по-добри параметри  ,по нови  и в пъти по високо качествени продукти ..

Ето така се гради национално самочувствие всеки ден, с всяка покупка. Ето защо наличието на собствено Ноухау е толкова важно не само за икономиката, но и за нацията. Това може да звучи твърде меркантилно, но в съвременния свят самочувствието чертае разделителната линия между богатите и бедните държави.


В всеки SHIPING DEPARTMENT на Американска Корпорация ще забележите нагледно оцветените таблици илюстриращи зонирането на света .Това рядко се намира  в интернет но пък го има в доктрината на Американското правителство и Белият дом за запазване на технологичото лидерство на нацията .
 

Зонирането е опростено сегментиране на цялата планета в отделни зони на търговия с определени изисквания  към качеството на продуктите попадащи съответно към всяка една от зоните  както следва :

1-Америка  зона първа 
в таблицата.
2-Германия ,Швейцария ,Англия зона втора  
3-Трета зона всички останали .

Компонентите в качествено отношение за всички държави извън първа са   с  изключителен на брой отклонения в стандарта  съпоставимо с изискванията налагани от зона едно -Америка
Дефектните отклонения и нива са в пъти над нормите.

North America запазва най качествените продукти за собственият пазар  като  дори  германският и швейцарският пазар  не предоставят качеството което е законоизискуемо по стандарт в North America .
Да не говорим че родна България липсва в картите за зониране на какъвто и да е износ .
Ако има тчетвърти  свят който получава единственно "дефектни морално и технологично остарели боклуци " произвеждани от Америка то България попада там .

За да онагледим какво става ще вземем  Интел Корпорация която  произвежда 100 000 процесора ,Сони с 2000 Телевизора BRAVIA
Според наложените ограничения тези 100 000 процесора  и 2000 телевизора съответно заради изходни дефекти или невъзможност да се вместят в качествените параметри необходими за северно американския пазар  стават съответно 95000  процесора и 1800 телевизора  които не отговарят абсолютно по никакъв начин на качественият контрол и изискванията на критерият за качество, сумарни дефекти в компонентите и материала предназначени за импорт към North America  което е  стандарт.
Останалите бройки отделени от партидите се вливат в Американският пазар а останалите "дефектни " автоматично се определят  като недопустими за импорт в САЩ с причина  брой "дефекти" в изходният материал или  крайният продукт неотговарящи на стандарта  и биват изпратени  автоматично към всички останали държави .

Това е и основна причина за факта че лаптопа ви на 2 месеца изгаря ,че телевизор SONY BRAVIA за който броихте 5000 лева още на първата година дава дефект в транзисторите и входовете  че камерата е дефектна още с отварянето .

Светът се захранва с морално остарелите боклуци на Америка и ние  заплащаме Premium Цена за тях .
По принцип в САЩ  същата цена или в пъти по ниска   купува топъл продукт  излезнал от фабриката с безупречно качество и политика по поддръжка и връщане.

Стратегически приоритет на Америка е да поддържа забранителен режим на експорт на технологи който са ръбъти върхът на технологичната новост като те ги експортират или с голямо закъснение или в минимално количество
(всички под стандартa наложен за North American Market   )
с каксадно ценообразуване на цени което е допълнителен фактор оскъпяващ технологията правеща я силно недостъпна за всички.

Така се гради именно политика и стратегически приоритети за технологична напредналост .
Така се  запазва тази технологична напредналост по всякакъв възможен начин-това  е основната идея  на Вашингтон.
Ценообразуването е друг фактор където  правителството  силно субсидира високотехнологични си  компании за да направи възможно в САЩ  крайният потребител да  заплаща всъщност не реалната цена на технологията а  разликата в нея .

В BESTBUYUSA.COM  всичко се нарежда  :
-56 инчов SONY Bravia -1200-1400 $
-DELL с 12 гигабайта памет и  3D възможностти  600-800 $
-Навигатор Гармин с голям екран  70 $
И така по реда на всичко останало имаме много още какво да желаем но пък добрата страна е че в Европа  може да се похвалим с най доброто  синьо сирене и сравнително по евтино море в България .( въпреки че е относително е да се нарече евтино нещо  съпоставимо с 12 $ на вечер хотелите  на Лас Вегас и Атлантик Сити )
И България вече струва -will cost arm and leg very soon just living here .




 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 684842
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 883