Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2013 16:41 - КГБ и Руските специални служби стоят зад свалянето на Борисов у нас
Автор: aidriell Категория: Забавление   
Прочетен: 3431 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 26.12.2013 10:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

Бившият министър на вътрешните работи Йордан Соколов коментира :
Аз мисля, че не е много трудно човек, който дори да не е симпатизант на теорията за световната конспирация, да види логична връзка между последните събития и провокациите, свързани с атентата срещу Ахмед Доган. Ако атентаторът не беше етнически турчин, представяте ли си какво щеше да се случи. “След това – стрелбата срещу Златко Баретата е организирана от много опитни хора, също целящи дестабилизация.
Тя се осъществи именно в момент, когато вътрешният министър бе в Брюксел”, допълни Соколов.

“Досието “Буда” също бе пряк компромат – срещу правителството и премиера. Защото, ако един човек, който е вербуван за информатор, а не е станал, при една действаща демократична служба сега, каква аналогия може да се прави със службите преди 1989 г. – една ДС например”, каза още бившият вътрешен министър.

“За мен не е случаен и фактът, че от първоначалния справедлив протест срещу високите сметки за тока, хората се обърнаха и започнаха да протестират срещу правителството – с абсолютно неизпълними искания, които само нагнетяват обстановката”, заяви Йордан Соколов, цитиран от БЛИЦ.

“Ако беше предложено програмно правителство, на тези хора щеше да бъде внушено – не ни трябва програмно правителство, искаме нов парламент. Т.е. внушенията към тези хора се менят непрекъснато, според ситуацията. И тези, които “дирижират” протестите, ги тласкат към анархия”, добави той.

“Според мен вече и позицията на ГЕРБ, и на премиера е съвсем ясна - ако те искат да предпазят страната от една още по-тежка икономическа криза, да решат въпроса за АЕЦ “Белене”, каза Йордан Соколов и подчерта, че ако уличните протести обслужват руските геополитически и икономически интереси, зад тях стоят “много опитни хора”.

Прогнозата на Соколов за развитието на създалата в страната обстановка бе лаконична:
“Кукловодите ще продължат да се стремят да дестабилизират страната. За съжаление, те намират опора и сред българи и български политици. А как ще си обясним думите на господин Станишев, че ако това правителство на ГЕРБ не подаде оставка, то ще бъде свалено с други средства”?, попита риторично Йордан Соколов.

“Хората продължават да не виждат, че руските специални служби стоят зад протестите, трансформирани от икономически към промяна на политическия модел”, заяви Йордан Скоолов.

Ден преди падането на ГЕРБ две знакови фигури на тоталитарните тайни служби обявиха от телевизионния екран, че в България властта се търкаля по улицата като „кална спукана топка” и призоваха настойчиво Бойко Борисов да си подаде оставката. И той, за удивление на мнозина, го стори. В края на врящата от протести седмица едната от същите две ДС-фигури, бивш шеф на Шесто управление, отново се изпусна многозначително от екрана. На въпрос дали знае как Ахмед Доган е бил подготвян от службите, той отговори с думите: ”Това не е тема, по която искам да говоря. Готвен е Доган, така е готвен, че едва ли можете да си представите!". В самия край на миналата година пък лидерът на БСП Станишев предупреди управляващите с многозначителното: „Който не иска да си тръгне с мир, ще си тръгне по друг начин”.
 

И друг любопитен момент: веднага след като в края на миналата година парламентът отмени параграф 12 от Закона за досиетата, което на практика открива възможността да бъдат осветени т. нар. „разузнавачи” в чужбина, лявата опозиция вдигна страхотна медийна врява и настоя президентът да наложи вето на поправката. До момента осветяването на агентите-разузнавачи в чужбина е де факто блокирано. А този акт, според изследователя на комунистическите тайни служби Христо Христов, щеше да даде възможност на обществото да научи какво е присъствието на кадри от филиалите на КГБ и ГРУ (съветското военно разузнаване) в съвременните български разузнавателни служби.

За намеса на руските специални служби в случващото се в България  говори и  бившият вътрешен министър в правителството на СДС Йордан Соколов.Той директно обвини тези „много опитни хора”, че умишлено дестабилизират страната и че стоейки зад протестите, те трансформират икономическите искания в призиви за промяна на политическия модел. Подобна оценка даде и влиятелният политолог Огнян Минчев, според когото „олигархията и руската пета колона, с които Борисов толкова дълго се опитваше да постигне компромис - за „Белене”, за „Лукойл” и за какво ли още не - същите тези кръгове го качиха на шейната и го пуснаха по надолнището”.

Кой източи България?

 

image А кредитните милионери? Защо никой не пита за тях?

В жегата на обществения гняв срещу монополите почти никой не повдигна публично актуалната тема за отварянето на агентурните досиета на т. нар. ”кредитни милионери”. Никой не попита защо законовата проверка се бави необичайно дълго. В края на миналата година шефът на Комисията по досиетата Костадинов обеща първата група агенти да стане ясна още в средата на януари, но това така и не се случи. А тъкмо имената на тези фигури, много от които продължават да заемат ключови позиции в основните сектори на икономиката, финансите и бизнеса, биха дали отговор на много от въпросите, които в тези дни се скандират по площадите - кой е източил стотици милиони от трезорите на България, как са формирани днешните държавни монополи, какви са механизмите, по които продължават да се дърпат конците по всички нива на държавата, и кой в крайна сметка носи отговорността за мизерията на най-бедните европейци.

Поживём - увидим

Оказва се, че виновни за забавеното осветяване на кредитните милионери са... банките, които също са обект на остри критики от улицата. Макар че по закон те са длъжни да предоставят в двуседмичен срок данните на кредитните длъжници, много от банките продължават да бавят своите отговори. Не били длъжни да съхраняват исканите данни повече от 5 години, много от банките на прехода вече не съществували, а архивите им били унищожени - това са част от текущите обяснения. Но дали разгневеното множество на улицата ще приеме тези аргументи? Или ще види в тях опит да бъдат прикривани определени лица? Все пак става въпрос за проверката на 50 хиляди души от над 10 хиляди фирми, а очакванията са на светло да излязат поне 5 хиляди имена на ченгета.

По повод събитията в България украинският в. ”Сегодня” коментира, че сегашната криза била в интерес на Москва, а начините за засилване на руското влияние в София били два - строеж на АЕЦ ”Белене” и бъдещо коалиционно правителство, в което Русия да има повече поддръжници.

Върху кой от вариантите ще се съсредоточат размърдалите се дълги сенки на тайните служби, предстои да разберем. При това съвсем скоро

Около 5 000 души от бившата Държавна Сигурност са станали кредитни милионери през най – мътните години на прехода. Това съобщи Екатерина Бончева, която е един от членовете на Комисията по досиетата. Според нея, това налага незабавно приемане на закон за разсекретяване на тайните досиета, което ще даде възможност за разкриване самоличността на тези хора.

Екатерина Бончева обаче уточни, че в момента не се знае точният брой на хората – сътрудници на ДС  които станали кредитни милионери. Най – висок обаче бил процентът сред служителите на МВР и дипломатите. Като цяло, около 10 % от работещите във всички структури са се оказали агенти на бившата тайна служба.

image

Екатерина Бончева

Досега са проверени общо 10 500 фирми, а свързаните са около 50 000 човека.
От тях са били част от репресивните органи на тоталитаризма около 5 000 души.
"Ние в комисията не се интересуваме дали тези кредити са били погасени. За нас е важно да покажем на обществото кои са хората, взели пари и кой им ги е дал. Проведох доста разговори по темата с различни законодатели и основното впечатление от тях е, че в закона има доста сериозен пропуск по въпроса, въпреки че не е умишлен. Сега в парламента просто трябва да гласуват този текст и да коригират пропуските. Става въпрос за добавянето на едно изречение” – коментира Бончева.




Гласувай:
3



1. danailvdimitrov - това е един възможен сценарии
12.03.2013 09:25
но как така ЦРУ и американския посланник са го пропуснали и не са ни го "посочили" вече ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 682158
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 881