Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2012 14:22 - Силен наказателен съдия стана Главен прокурор на България под влияние на сапунен сериал от ВСС
Автор: aidriell Категория: Забавление   
Прочетен: 3225 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 02.02.2013 01:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Попитали Радио Ереван:
- Защо говорите такива лоши неща за Цацаров? Та вие го изкарвате ЕДВА ЛИ НЕ главен прокурор, подкрепящ олигарсите,организираната престъпност, който е избран от група палячовци, по поръчение на няколко тикви?!
- Абсолютно! Абсолютно! - отговорили от радиото...

Гледайки хронологично едно интервю с бившият вече прокурор Никола Филчев в далечната 1999г. с жалост установявам че в България нищо не се е променило и всичко което се променя са единственно хората ,но не и системата на правосъдието .
Дано Цацаров има късмета да направи малко по дълбоки промени като работещ висш съдия запознат с задръстванията в системата и който ще  внесат някаква начална скорост и енергия за промяна в  тази прогнила от корупция система на държавното обвинение работещо вместо като обвинение по скоро  като адвокатура и заличаващо всички доказателства от престъпленията на престъпниците в тази държава систематично повече от  25 години .


image


С 18 гласа "за", три "против" и три "въздържал се" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра от раз Сотир Цацаров за главен прокурор на Рапублика България .
Самият вот обаче оправда най-лошите очаквания. На гласуване беше подложен само Сотир Цацаров, останалите двама кандидати не разбраха колко подкрепа имат.
Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа “за“, 3 “въздържал се“ и 3 “против“.

Възниква обаче следният въпрос – защо  правосъдният министър Диана Ковачева реши да прекрати избора, след като Цацаров събра мнозинство.
Как  можеше
тя да знае дали Тонева или Сарафов нямаше да съберат по 21 гласа “за“ например?

Сотир Цацаров  въпреки това нямаше вина за това ,че е  предизвестеният фаворит на властта, нееднократно хвален от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов като "стабилен" съдия
Цацаров беше и кандидатът, срещу който имаше потопна кампания с най-много сигнали за нарушения, някои от които той така и не успя да обясни убедително.
въпреки ,че това е абсолютно в рамките на нещата когато ,що се касае за дългогодишен наказателен съдия )



Един от трудните ,противоречиви моменти в кариерата на Цацаров  е когато осъжда невинен човек  по компрометирани доказателства събирани от  некадърници от прокуратурата  в превес на съмненията над доказателствата :


image

Максим Савов е програмист ,щастливо женен с дете или поне е бил такъв  човек докато не бе обвинен в грабеж на 484 лева от хранителен магазин .
Как ?
По показания на продавачка с засегнато зрение -Магдалина Димитрова,
която се оказа впоследствие ,че е  разпознала Максим като извършител, но признава също така, че има 4,5 диоптъра късогледство.


Така държаният абсолютно незаконно 5 месеца в ареста компютърен специалист от Пловдив -Максим Савов чакал близо две години, за да бъде окончателно оправдан по дело за грабеж.
Той вече на свой ред осъди успешно прокуратурата и резонно.
На втора инстанция в Пловдивския апелативен съд Савов осъди прокуратурата за рекордно обезщетение от 70 000 лева.
Преди това Пловдивският окръжен съд му определи 50 000 лева за нанесените му вреди.
Чака се окончателното решение на Върховния касационен съд.

Случаят "Савов" стана пример за упорството, с което полиция и прокуратура отказват да търсят истината по време на разследване, а търсят единствено начини да закрепят за пред съд дори абсурдни обвинения.

Той  трябваше   вместо да използува своя силен наказателен уклон към силно наказателно правосъдие  твърдят изданията в правораздаване за да провери  действителните факти и доказателства по делото поне два пъти преди да отреже клона .

Не отричам че невинни  хора влизат в затвора и в най добрите правораздавателни системи в света .
Както се казва хората са вършили това което трябва и това за което им се плаща но-Какво обаче става когато това което трябва да вършиш е погрешното и няма  кой да види това  на крайна инстанция ?

image





Много положителна част от кариерата на Сотир Цацаров е когато осъди двете непълнолетни момичета Мария Дръндарова и Антония Митева, които през 2004 г. удушиха своята приятелка Маргарита Гергененова.
Мария получи 9 г. затвор, а Антония - 8г.
“Дори и тези наказания няма да върнат убитата от вас приятелка, нито да поправят вашия разбит живот”, обърна се към двете момичета Цацаров.

Впоследствие апелативният съд намали присъдата на Мария на 7,5 г., а на Антония - на 6,5.
Двете отдавна са на свобода.
Кредит за подобна смела присъда за Цацаров


Внукът на ромския лидер Кирил Рашков-младши получи 8 месеца затвор от асеновградския съд за размахана сабя срещу Веселин Христов с думите: “Гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата.”
Наследникът на Цар Киро обжалва в Пловдивския окръжен съд с надеждата да му намалят наказанието.
Вместо това подчинените на Сотир Цацаров магистрати му  увеличиха наказанието на три години затвор.

Отново добра и перфектна стиковка на магистратите подчинени на Сотир Цацаров.
Върховният касационен съд намали на 1 г., определяйки мотивите на по-долната инстанция магистрати като “юридически неверни и погрешни”.


За избора на прокурор обаче.
ВСС показа едно добро шоу и привидно перфектна процедура за избор на главен прокурор, която на пръв поглед бе прозрачна и заслужаваща адмирации.
Ковачева не си затвори устата и след като представлява изпълнителната власт и не  е ауторизирана да го прави и контролира вота учудващо е защо не  спря да прекъсва конкретните аргументи на съдия Калпакчиев които имаше пълното право да ги изрази .
Те не били по темата,не се позволи гласуване за останалите кандидати -абе прозрачност без граници .
Президента подписа указа за назначаване на Съдия Цацаров моментално като отново доказа своята  абсолютно " протоколна длъжност "от която нищо действително нищо не зависи в тази държава (както твърдеше наскоро и Ц.Ц )
Тази Каролина Неделчева пък изби рибите с притчата си към съдия Цацаров по време на 10 часовият цирков сапунен сериал по предрешеният вече избор в ВСС .
Та притчата бе следната :
""
Пасажер на голям кораб забелязал, че корабът плава сред множество малки и големи скали. Отишъл притеснен при капитана и му казал: "Сигурно познавате всеки подводен камък, за да го избегнете." А капитанът му казал, че не, не познава всяка скала, а знае най-дълбоките места, през които да минава, за да изведе кораба. Вие ми приличате на този капитан,""
обърна се Неделчева към Сотир Цацаров.


Ако някой наивно е считал , че се провежда действителен избор, финала бе повече от достатъчен да го убеди в обратното .
Сотир Цацаров не можа да даде ясно обяснение единственно че е бил масон и не членува в масонската ложа в Пловдив .

senzacia.net/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80-%D1%81%D0%BE-32364

Сотир Цацаров призна, че е прочел делото на Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. с неясни мотиви и изобщо оръгнал е човека вижда се че може да се измъкне и в най дълбоки води .
Той не даде обаче смислено обяснение защо го е направил, само  каза, че нямало законово основание да не го прави  и че и друг път бил чел дела, които не са разпредени в неговия съд.
Ха, то не било единичен случай, било му практика,Горчивият вкус от това ми остана
обаче.

С такъв ,,деятел", главен прокурор, Европейският съд по правата на човека ще ни открие в България свои филиал, които да заседава ,,на място, защото жалбите и производствата няма да могат да се извозват възкликна анонимен юрист

След указа на президента Плевнелиев, вижда се в родната ни държава няма институция или орган, който да спре този театър на абсурда наречен избор за главен прокурор.




Българският народ има добра поговорка :
"Не се радвай на младо прасе и на нов началник, защото не се знае каква свиня ще излезне "


Доклада на съдия Калин Калпакчивев  член на ВСС в процеса на изслушване  за и против избора на новият  главен прокурор Сотир Цацаров  ще публикувам само част от него -сериозно орязан и съкратен откъм подробностти докъм към най релевантната част засягаща  точно мнението на Каплакчиев за  избора на главният прокурор.


"""""""
По отношение на притежаваните от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров нравствени качества се установиха следните факти :

На 04.02.2008 година Цацаров и неговата съпруга са придобили недвижим имот, като съзнателно в договора за покупко-продажба са вписали невярна цена – вместо 60 921 евро, е вписана цена от 1000 лева.

Налице е т.нар в облигационното право относителна симулация по отношение на цената като съществен елемент от съдържанието на договора за покупко-продажба.
От приложеното удостоверение № 560/23.11.2012 г. на Община Марица, област Пловдив се установява, че по сделката са платени 10 лева данък при придобиване на имуществото. Дължимият данък по действително платената цена е заплатен едва на 26.02.2010 г.( 2 години по късно) заедно с лихвите.
Безспорно е, че Цацаров и неговата съпруга са придобили недвижим имот чрез симулация – прикриване на истинската цена. Този факт не е безобиден, защото пред магистратите и техните семейства има висок стандарт за публичност на техните доходи (в това има дълбок резон, тъй като това е антикорупционна мярка по същество, но и спокойствие за хората, че стандартът на магистратите е видим и не е непропорционален на доходите ми).
Симулацията е притеснителна и от гледна точка на това, че съпругата на Цацаров е била съгласна действителната воля на страните да остане скрита за държавата и трети лица (това е особеността на този вид сделки). От изявленията на Цацаров до момента, от двусмислените му обяснения не може да се изключи съмнението, че данъците са платени върху действителната цена не веднага, а тогава, когато плащането им е било необходимо, за да се ползва като доказателство за действително платената цена, защото съпругата му като ищец е претендирала от съда да й бъде присъдена тази сума, а не вписаната в нотариалния акт.


В становището на етичната комисия към ВСС се коментира сигнал срещу Сотир Цацаров с твърдение за "търговия с влияние" по търговско дело с предмет чл. 72 ТЗ – касаещо извършени апортни вноски в дружество, контролирано от бизнесмена Георги Гергов.
По този въпрос ВСС не извърши необходимата задълбочена и всеобхватна проверка.
Не беше даден убедителен отговор на множеството поставени в сигнала въпроси и по време на изслушването в етичната комисия – че Гергов е посочил трите вещи лица, които да извършат оценката и защо съдът е назначил именно същите вещи лица за да оценят имотите в рамките на охранителното производство.

Основна и същностна ценност за всеки магистрат е независимоста.
Съдията е длъжен не само да остава незасегнат от неподходящи връзки с изпълнителната и законодателната власт и от влияние от тяхна страна, но и да създава за  разумния наблюдател впечатление, че наистина не е засегнат от подобни фактори.
Съдията е длъжен да демонстрира и утвърждава високи стандарти на поведение и морал като магистрат, за да укрепва общественото доверие в съдебната власт, което има основно значение за поддържането.


Това накратко  дава доста добър поглед над прогнилата система на  кадрово издигане прилагана от ВСС и защо на силните постове в нашата държава се слагат исключително хора лобисти и полезни за власта такива.

Тъжно е ако Главният прокурор допуска в семейната му имуществена общност да се извършват симулативни сделки и да не се плаща таксата към нотариуса, който е държавен орган.
Въпреки всички данни това че е Опорочена  процедура не е никаква гаранция, че Цацаров е порочен.

Правосъдието, ако всеки магистрат всеки ден не се противопоставя на опитите да бъде накаран съда да служи на политиката, правовата държава става илюзия.
Това обаче е факт в  момента България


www.temanews.com/index.php




Гласувай:
7



1. hedonist - това което не ти харесва, на мен ми ...
25.12.2012 13:59
това което не ти харесва,на мен ми харесва
цитирай
2. cinderellathespy - :)
29.12.2012 21:52
Много ми е странно на съдиите, които се местят в прокуратурата...
Да, Главен прокурор е по-скоро административна длъжност, а не толкова магистратска, но все пак... - > прокуратура...
Галина Тонева беше много добър наказателен съдия, специалист по Европейско право... Съдийската гилдия загуби от нейното преместване... Така мисля аз...
С интерес прочетох поста. Беше интересно делото срещу Дръндарова и Митева за убийството от наказателно правна гл.т. Спомням си, че тогава коментирахме наказанията предвидени от НК за убийство извършено от непълнолетно лице. Къде е мерителя за съответност и колко годно за съществуване в социума е едно лице, за което човешкия живот не представлява най-висша ценност? Как се поправя и превъзпитава човек извършил хладнокръвно убийство, пък бил той и непълнолетен с ограничаване на свободното му предвижване за определено време, което изтича много бързо? Болезнено е да гледаш абсурдността на много от нормите в законите функциониращи в държавата ни, тежко е когато трябва да ги прилагаш и да се мъчиш да убедиш самия себе си, че си си свършил работата добре и в съответствие с дадени принципи...
Поздрави и приятна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 683884
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 883