Постинг
24.02.2012 17:26 -
Повреда на Глюкозната толерантност ,Холестерол ,Захар,артериални плаки,диабет-рискови фактори .Какъв е вашият профил и риск?
Автор: aidriell
Категория: Спорт
Прочетен: 6000 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 26.02.2012 16:36
Прочетен: 6000 Коментари: 1 Гласове:
3
Последна промяна: 26.02.2012 16:36
Коя е граничната РИСКОВА линия при която може да сте сигурни че до 10 години с голяма вероятност ще имате Диабет тип -2 ?
Тя е -Глюкоза 6.6 . mmol/l
"""Съвсем сериозно """
Ако не смените досегашният си начин на живот и хранене и имате системно високо ниво с Глюкоза 6.6 . mmol/l
естественото последствие за вас ще е :
-Висок риск от развитие на артериални холестеролови плаки
-метаболитен синдром
-инсулинова резистентност
възпаления , диабет,бъбречни проблеми и проблеми с очите
-инфаркт,инсулт и всички останали .
Лабораторен тест извършван сутрин на гладно с няколко изследвания кръв и урина ще ви покаже дали имате ;
Завишено ниво на циркулираща глюкоза (захар) в кръвта
Граничната линия в която трябва да се събудите за здравето си и живота си е ако имате 6.6 глюкоза
Това е ранно предупредителна система за предупреждение за идваща опасност.
6.6 ммол/л е границата наречена .
ПРЕД ДИАБЕТНО СЪСТОЯНИЕ-
Повреда в Глюкозната Толерантност на Организмът.
С кръвен тест с 100 % точност (може и домашен тест кит само за глюкоза )ще знаете къде се намирате в момента откъм здравословно състояние по следните количественни показатели :
LDL- Low Density Lipoprotein
/ Това е холестерол с ниска плътност наречен
ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ
LDL е главният виновник за коронарните плаки,инфарктите инсултите,емболиите и всички видове възпаления в кръвоносните съдове понеже се отлага в тях и те "корозират"
LDL е и главният виновник за възпаленията в тялото ви.
Нормите за LDL са 1,8 ммола /л
Всичко над това плуващо в кръвта ви е рисков фактор.
HDL -High Density Lipoprotein /
HDL -Това е холестерола с висока плътност.
Това е ДОБРИЯТ холестерол
HDL се съдържа в всички ненаситени мазнини Зехтин ,Риба ,Авокадо и мазнини от смена и ядки както и рибеното масло .
норма- HDL Всичко над 1.5 mmol/l
HDL - е добър за вашето здраве и тук по високите стойности са предпочитани.
Триглицериди.-
Триглицеридите са част от липидите в храната и се приемат с храната (екзогенни) или да се синтезират в организма (ендогенни)
Високите нива триглицериди се преобразуват в черният дроб до нова адипоцитна мастна тъкан - и клетки като Ви предразполагат системно да градите мазнини ,
Взависимост източника си триглицериди биват ;
Сатурирани наситени мазнини /Твърди по принцип
-животинска лой сланина,палмово масло .
Несатурирани -Зехтин ,ленено масло,гроздово масло ,зеленчукови масла ,мазнини от ядки и прочие.
Несатурираните са изключително качествени и полезни за здравето ви мазнини.
При прекомерни триглицериди
Панкреаса и Лангерхансовите острови секретиращи инсулин се претоварват и трябва да работят извънредно заради високите нива на триглицериди и глюкоза което дългосрочно води до диабет и панкреатит.
Триглицеридите са в норма когато са под 1.7 ммол/л.
Креатин -Норма 60 -110 ммол .
Креатинът е важен за горенето на енергията в мускулите .
Добавките с изкуственно синтезиран креатин имат разрушителен ефект върху черният дроб .
Уратна киселина
-Това е киселина образуваща се при анаболно и катаболно горене в организмът ви при разпада на белтъчните структури -пурините.
Високите концентрации на уратна киселина
водят до артрити и възпаления в ставите понеже киселината се отлага в скелета и кристализира разрушавайки хрущялните структури .
Камъни в бъбреците и органите и подагра са заболяванията изключително дължащи се на високи концентрации на уратна киселина ,
Норма за уратна киселина -140 -410ммол/л.
Единственното решение за премахването и е пиенето на повече вода за да я изчистите от тялото си и да предотвратите натрупвания .
Лимонът е перфектният изчистващ агент добавен към водата.
Тотален холестерол -Норма под 5.2 ммол/л.
Глюкоза -Кръвна захар - 3.6 -до 5.8 нормален баланс .
Глюкозата е основно гориво на тялото .
Когато глюкозата е ниска изпитвате глад .След приемане на глюкоза от храната организмът я разпада с помощта на хормона инсулин ,Когато системно глюкозата ви е висока вие изтощавате клетките произвеждащи инсулин и развивате инсулинова резистентност защото нормално циркулиращият естествен инсулин не може да повлияе и свали нивата на високата глюкоза в кръвта ви .Развивате тъканна инсулинова резистентност .
Симптоми:
Сънливост най вече след ядене
Прекалена бърза уморяемост ,глад ,главоболие ,лошо настроение ,,изпотяване
проблеми с очите и бъбреците
Глюкоза от 6.6 ммол/л пред диабетно състояние Повреда в глюкозната толерантност на организмът .
Високата глюкоза в майката се предава на бебето и и то е в риск от напълняване още преди да се роди .
Все пак състоянието е регулируемо с подходящ начин на живот и диета но трябва постоянство .
Какви са рисковите фактори за развитие на :
1-Глюкозна толерантност
2-Инсулинова резистентност
3-Метаболитен синдром
4-Диабет
5-Холестеролови коронарни плаки ,загуба на мускулна маса ,повреда в нервните клетки затлъстяване ,бъбречни заболявания и рак.
рискови фактори
А) упражнявате ли се поне 30 мин. активно на ден
Б)Пушите ли
С)Талията ви по малка ли е от 100 см за мъже и 80 за жени
Д) Захарта ви в норма ли ви е
Е) Кръвното ви налягане в норма ли е
Ж) Възраст -Над 40 мъже Жени