Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2012 17:17 - Кой подкопава стандарта на живот в България ? Основни пречки за повишаване на продуктивността в България
Автор: aidriell Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3134 Коментари: 3 Гласове:
3





image

image

image

image

image


Най-бедната членка на ЕС с  най-ниската продуктивност на труда -България .

Компаниите са сериозно притеснени от разрастващата се скрита данъчна и административна тежест която държавата ни прехвърля постоянно в последните две години  към бизнеса .
Управляващите тотално обезмислят усилията и  инвестициите в България като нулират ползите от ниските преки данъци и такси и цената на труда .
Те агрегирано за всички бизнеси усложняват и създават нови тежести и административен товар  за да си попълнят некомпетентността и спадащите приходи коетонещо  де факто обесмисля  напълно всички  предимства за бизнесите от местни инвестиции и дейности у нас и нулира ползите им от това да идват инвестират и развиват дейности в България
Свръх високата  корупция и нереформираност в държавните  сектори крие висока скрита бизнес тежест усложнявана от  монополизация и манипулация на пазарният модел нещо постоянно случващо се в България
Така днес бившият верен сателит  на СССР  България  е в средата на нищото .
За двадесет и пет  години в които частният сектор се пренастои добре към пазарно ориентирана икономика в същото това време никаква промяна дори  отказ от каквато и да било промяна  се забелязва вече болезненно  в структурата на държавният апарат на  България.
Заслужено придобихме и последното място в ЕС .
Заслужена бедност и мизерия заради отказ от реформи които трябваше да се случат години назад .

Вътрешната  бизнес корпоративна задлъжнялост в момента за 2012г. пречупи  десетократно цялостният ни брутен продукт на годишна база .
Допълнителни плащания по падежи на външен дълг  надвисват за тази година .
Раздута административна тежест за гражданите и бизнеса спират всякаква частна инициатива и предприемчивост .
Неефективни банкрутирали здравни, пенсионни образователни съдебни правоохранителни и икономически сектори живеещи още в комунизъм  на Солидарен принцип .
Солидарният принцип  е Другари и Другарки  заложен само и единственно в  комунизмът.
Солидарно съвместно с пазарна икономика са взаимо изключващи се понятия.
В капитализъм  получава този който плаща а този който не плаща ....помощи и дарения
Явно това нашите политици не го разбират още но има време а с времето идва и акълът.
За радост голяма част от народа са го разбрали и отказват вече категорично да плащат за нещо за което не получават .
Затова имаме и заявки за криминализиране за неплащане на това онова защото много българи осъзнават че настоящата корумпирана система м ограбва плодовете на труда и не са склонни да продължават както финансирането на групировки с пенсионни фондове така и здравна и социални системи и броят на тези лица които са осъзнали своята роля и сила расте лавинообразно и ще става все повече и повече докато правителството търси принудителни мерки да прлжи да ги ограбва .
Въпрос на време е настоящият модел на Социалност да се саморазруши .И ето защо ще се случи това.

Десноцентристкото правителство на Борисов  дойде на власт с  надежди,гръмки  лозунги и обещания  всъщност :

-Да се превърне образованието в  приоритет  номер едно
- Строго насочена административна реформа и съкращаване на разходите в държавната администрация 
-Специфични мерки за подпомагане на  икономическият  растеж , бизнеса и конкурентноспособността .
-Мерки за засилване покупателната способност на гражданите
-Пенсионна реформа 
-Съдебна Реформа
-Съкращаване на министерства .
-Привличане на потенциално нови  инвеститори и инвестиции в България
.
-Търсене на алтернативни енергийни източници и диверсификация на енергийните ни доставки отвъд единственните които имаме в момента -Русия
-Намаляване на данъчната тежест за граждани и бизнес.
Още поне 50 в тоя стил .
 

Here we are !!!
Ето ни  .
Две години по късно .
 

По Образование -Българите никога не са били по неграмотни и по ниско квалифицирани и образовани откогато и да било .Децата в училищата са не само некомпетентни затлъстели но и немотивирани да учат и да се развиват и спазват дори минималните ред и порядки.
Административна реформа -Няма.
Дянков безславно оттегли всички идеи под натиск от Борисов.
Aдминистративната тежест и лицензионните режими са удвоени .
-Нови агенции ,министерства ,звена  никнат ежедневно и на всяка крачка .Нови съдилища никнат защото настоящите отказват да правораздават .
Стотици хиляди незнаещи какво работят  държавни служители плюс
фиктивен щат  източват парите на данъкоплатците .
Вместо насърчаване и простяване на процедури и министерства имаме растеж на броя на процедурите разрешителните и лицензионните режими .
За пенсионната съдебната и енергийната диверсификация въобще да не говорим .
Никога не сме били по дългосрочно зависими от милостта на Русия изцяло която дефакто контролираща  България.

Необходими условия за продуктивност и то  дългосрочна с ползи и растеж на благосъстоянието за всички  живеещи  в тази държава 


1-Образование .
Образованието не трябва да бъде нещо полагащо се дадено от бога и даденост .(говоря за више образование )
Образованието в капитализъм трябва да е привилегия за хората
1) можещи да си го позволят
2) имащи потенциал и мозък
Образованието в България сега бълва неподготвени посредствени и нискоквалифицирани кадри реализация на които имаме единственно в държавният апарат на роднински принцип или в сервитьорски и бизнес за продажби на дребно 
Техният огромен брой на всяко държавно ниво е отчайващ .
Вземете от земеделският министър който пръв трябваше да бъде изгонен при аферата калина Илиева
минете  през наччалници на митници и министри на агенции министерства и органи избирани на роднински и общи начала от Борисов.

Лумпени държава не  градят а по скоро я разрушават
Интересени примери за кадровата некадърна политика на Борисов не липсват изцяло в всеки сектор като  фрапиращо е когато Директорка на Еврофондове в МФ е уволнена от Дянков за злоупотреби с над 2 милиарда евро  еврофондове доказана злупотребаот Брюксел  която бива преназначена месец по късно не къде да е  а за Заместник министър на финансите .Жалката картинка е навсякъде .


Относно образованието то е   тотално откъснато от нуждите на бизнеса и предприемачите това БСК го пее от години но кой да слуша.

2-Държавното субсидиране отделя милиони лева  за  огромен брой  специалности на корупционен принцип чиновници лобират за субсидии и вземат пари от
парите на данъкоплатците за да ги  хвърлят  на вятъра в абсолютно безполезни специалности .
Нямам против субсидирането на отделни деца които са доказали че са гении и с потенциал и същевременно нямат възможности .
Тук държавата трябва да стъпи за такива деца но в общият случай държавата  тотално да субсидира стотици нерентабилни и неефективни специалности  е това  трябва се прекрати на 100%  .

Бизнес анализатори от години тръбят че качественото образование изисква  реалният бизнес да се интегрира и търси свои кадри директно в университетските центрове като създаде и имплементира качествени и надеждни методи за реална  оценка на потенциалните кандидати .
Бизнеса трябва да участва в подготовката и израстването им дългосрочно.
Идея и на дянков беше парите за Бан и Отделите да минат към Университетските центрове .Отново отпор от закостенялата комунистическа олигархия.

3-Майчинства -3 години  отпуск на всяка жена излезла в майчинство  .Това е изключително наболял въпрос за всеки частен предприемач в България и кошмар за всеки HR . .
Кой реален работодател ще назначи   жена на отговорна позиция  с прилична заплата когато тя всеки момент може да освободи мястото си за 3 години за сметка на компанията която трябва я е наела да работи ?
Това е като да си отрежеш сам клона .Това е в ущърб на всички жени .
За бизнеса е ужасно нужен  механизъм  да се подсигури надеждност и  сигурност а това  напротив създава обременяваща тежест и прецеденти .
Изключителен на брой бизнеси не искат да наемат жени на дългосрочен договор под формални предтексти като зад това стои именно страх  а оставащите им служителки биват щателно проверяват здравословното им състояние като при първи белези и информация за бременност на жените биват връчвани заповеди за съкращение с задна дата под формален предтекст .
Няма как да е иначе когато некадърници са измислили непосилните срокове от 3 години. Няма подобна държава в света..

4-Отпуски,празници,болнични  -На първо място в света сме по почивни дни от празници отпуски и болнични .
Българинът е мързелив човек .
Българинът не работи не обича да работи  а иска огромна заплата .Ето това е мнението на бизнесът за нас.
За нация изпаднала в тотална мизерия и недоимък подобно отношение към работата и подобно недомислие се заплаща скъпо.
Какво означава синдикати да ти определят правилата в собственият бизнес .Заедно с заплатите работното време и придобивките ?
Пълен идиотизъм и смях.
Как е възможно работници отказващи да изпълняват служебни задължения подписали контракти и отказващи да работят да изнудват ръководството си без възможност на ръководството да вземе мерки и да ги прати там където им е мястото а имено на улицата .
Знаете ли че едноседмичната стачка на миньори от марица изток оскъпява тока за крайно потребители двукратно и създава липси и пропъснат реализиран продукт и печалби за милиони ?
Няка ги накарат протестиращите да заплатят пропуснатите ползи .
Необходимо е освобождаване  на бизнеса да определя своя бизнес план и работници както и почивни дни изцяло без намесата на държавата .
Иска да почива работника - нека го прави  единственно и  само за  своя сметка  но  не и за сметка на работодателя си .
Иска да не работи -негова воля .Гувкав пазар на труда по отношение наемане и съкращения на работна ръка .
Бизнеса трябва да е способен да наеме слъжител в 10 часа сътринта и да го уволни в 12 ако прецени че е неспособен да се справи с задълженията си .

5-Внедряване на нови техноогии и производства - На последно място сме .
Как очакваме с подобни темпове на усвояване на нов  хардуер и иновации да сме на някое друго място по производителност на труда в век в който е не толкова   важен човекът колкото машината която произвежда .
За съжаление ние сме на последно място по
брой на продукт на човек и то продукти с страхотно ниска добавена стойност рефлектираща в доходите ни и цялостният начин на живот .
Ние сме довели истинкия боклук у нас -огромен брой фабрики плащащи сомалийски доходи и компенсации на служителите а не  наистина дългосрочен стратегически инвестиционен климат и солидни инвеститори които ще създадат работни места за продукция с висока добавена стойност .
Икономика базирана на производства на чорапи ишлеме и дрехи и износ на  кисело мляко и  домати това не е икономика.


Идва и парадоксът у нас .
Как е възможно в  България с подобни сомалийски доходи с подобни ниски данъци и такси с евтини  наем ,ток,вода  предприятия ,сграден фонд  как е възможно тогава у нас единицата продукт да има по висока единична себестойност от Германо Англо произведеният си  аналог ?
Има и то за огромно наше съжаление .
Защото  именно всички тези недомислици  горе оскъпяващи  крайният продукт неимоверно , правещи го неконкурентноспособен в глобалният цикъл а нас поставящи  ни на  последно място по ефективност и конкурентноспособност
Другарки и другари ,
пожелавам на децата си и на вашите дано те успеят да втълпят на Комуноидната прослойка че реформите са в интерес на всички хора в България без оглед  партийна расова и социална принадлежност .
Че високият БВП и ефективноста водят с себе си  високи доходи и повече циркулиращи пари в икономиката.
Че повечето часни модели водят след себе си благосъстояние и доход и благоденствие за всички нас.
Че когато частният предприемач печели той е заинтересован и работника му да печели  защото той очаква преданност и дългосрочна лоялност която се постига с нормални взаимоотношения и справедливо заплащане .
Че когато Държавата се оттегли от живота на хората  и ги остави да иновират и да имплементират свои решения без принуда и постоянен контрол тогава имаме растеж на състоянието на всички доректно и индиректно и тогава и единственно тогава ще имаме подредена чиста и устроена страна .
За да се случи това обаче държавата ни трябва да се оттегли от живота на хората и да се концентрира в правораздаване и то реално и защита на живота и частната собственност а не в несвойственни ограничения лицензии и протекторат на Бившата собственост на Комуноидните индивиди .





 



Гласувай:
3



1. анонимен - aidriell
09.02.2012 11:24
"Че когато частният предприемач печели той е заинтересован и работника му да печели защото той очаква преданност и дългосрочна лоялност която се постига с нормални взаимоотношения и справедливо заплащане."


Смятате ли, че има как да се получи? Особено при сегашното ниво на българския "бизнес". Смея да твърдя, че в един доста голям процент от българските фирми действа същият този принцип - шуробаджанашкият. Иначе казано: да намерим не човек за работа, а работа за нашия човек". Докато от устите на български "предприемачи" чувам думи от сорта на "Купих джип за абитуренския бал на дъщерята, та затова ще намаля заплатите" (чуто миналата година), просто няма как да повярвам в каквито и да било перспективи....
цитирай
2. анонимен - Абсолютна равнопоставеност няма в капитализъм защото целите се разминават
09.02.2012 11:46
Баланс обаче в взаимоотношения работник и предприемач може да има .Важно е обаче и все повече предприемачи го осъзнават че цивилизованият и честен подход и отношение към работещите за тях хора се изплаща в продуктивност и печалби .По отношение на част от посочените българските предприемачи не бих се ангажирал с коментари .Но рецепта за демотивация лоша работа и повърхностност в изпълнението на задълженията е намаляване на заплатите на хората .Действува Безотказно и руши бизнеса по бързо от всяко друго нещо защото щетите които демотивирани и озлобени работници могат да нанесат за бизнеса надхвърлят реално всякакви ползи от намалените им заплати като частника винаги е уязвим тук
цитирай
3. анонимен - динков - заплата не се полага
14.02.2012 02:17
Когато в Б-я се разбере от всички,че заплата не се полага,а е резултат от нещо,и то продадено,тогава може трудовия пазар да се нормализира.
Работникът(служителят) продава своя труд !!!-Става дума за труд,а не за отбиване на номера,че работим.Плюс това ПРОДАВА,ако има какво да продаде.Много съм се смял,когат Царя каза,че ще оправи Б-Я за 800 дни.Всички чуха 800 дни, но на никой не му оттърваше да чуе,че има и добавка.
"С ПРОСЛОВУТОТО БЪЛГАРСКО ТРУДОЛЮБИЕ"-горкия ЦАР.Просто не е знаел,че подобно нещо няма.Соца видя сметката на всичко,включително и на нормалните трудови отношения.
Работната заплата може да бъде единствено РЕЗУЛТАТ.След като този РЕЗУЛТАТ се продаде,той ще донесе доход на предприятието.След като донесе доход(пари),той ще се разпредели.Как ще се разпредели е много,много дълга тема.Но принципно - няма свесетен работодател(чорбаджия),който да не държи на работниците.Коментирам свестен.Само,че се иска работникът да работи 8 часа,а не 3-4.В Б-Я се уплатнява не повече от 4 мах 5 часа от работното време.Ако работникът иска"чорбаджито" да държи на него,трябва и той да държи на"чорбаджито"(фирмата) и да разбере,че ако иска той да е добре трябва и фирмата(чорбаджито)да е добре.Тогава интересите ще са еднопосочни.
Много елементарно,но много трудно за хората живели през СОЦА и ПОСТСОЦА
да го асимилират.Тази безразличност дори омраза която бе срещу държавната собственост се пренесе върху частната.Отношението към труда,учи мама да не работиш(ама,че простотия) се пренесе и през КАПА.Но през КАПА, ако не се работи,няма резултат.Като няма резултат,няма доход,няма и заплата(а държавата не дава,а иска и да взема). Има бедни"работещи".Докато това не се разбере...С мнението на"анонимен"съм напълно съгласен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 683874
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 883