Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 15:41 - Защо диетите не работят Инсулинова резистентност .Метаболитен синдром и връзката на храната спортта и съня
Автор: aidriell Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 8456 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.11.2011 21:19


                                                                          image
Ясно е че всички  диети  се базират  на някакви строго определени рестрикции в калорийният прием  на храната w количествата и съставa и. 

Определено това повлиява силно обмяната на веществата в специфичният организъм  който е проектиран  да устои на подобни експерименти .
Организмът е изпипана до съвършенство система  която може да се справи и оцелее в екстремални условия с малки количества храна .
На  митохондриално  тези вещества погълнати от нас се трансформират при главозамайващо сложни биохимични процеси и химични реакции като  ефективността е на много високо ниво а  изходната произведена енергия е  огромна от нищожни количества нутриенти .
За сравнение  лъжица чист мед  15 грама е  достатъчна за здрав организъм да покрие енергийните му нужди  при  интензивно бягане за  час и половина.
Казвайки това може да си представите процесът на абсорбция в организмът ви на всички нутриенти на какво ниво е и колко ефективно е митохондриалното горене и производството  на енергия .
Всичко е проектирано с цел която е всичко друго но не и разхищение на енергия а именно- консервирането и с цел  ефективност .
Не че агитирам в момента да започнете да  ядете по една лъжица мед  дневно.
Ще умрете от глад със  сигурност .
Примерът е абстрактен и не включва изгорената енергия необходима  за да се поддържа тялото ви " живо",( системите и органи сърце, дробове ,мозък ..) .

Всеки организъм изисква абсолютно разнообразие в храненето като всяка девиация от това пълноценно хранене рефлектира в дефицит на определени нутриенти . Отключва вероятности за заболявания и  допълнителни проблем .

Както в спортът така и в диетите тук имаме адаптируемост и толеранс  .
След определен период  време на спортуване -по определен начин организмът се адаптира и оптимизира горенето  си съответно с цел минимизирането му .
Така  ползите се изчезват в голяма степен за вас .
Точно това налага  разнообразие в храненето и асиметрични натоварвания с редуване на аеробни и анаеробни упражнения .
В  диетите нещата стоят малко по сложно .
Колкото повече ограничаваме  приема и калориите толкова по ефективна става нашата система на горене, абсорбция и усвояване на   веществата  които поемаме .

Идва моментът в който въпреки  диетите и  седмиците на ограничения и лишения организмът ни все пак усвоява  и конвертира всичко  като  запас (всичко което му дадете) .
Един вид вие си мислите че  ще го излъжете но той е крачка пред вас и може да предвиди ексремните условия в които ще го поставяте  като усилено започва да компенсира с по висок койефицент на ефективно усвояване на всичко до което се докопа.

В процеса на хранене всеки организъм изисква определени количество незаменими белтък за да  покрие разпада на белтъчини в тъканите на вътрешните органи. Белтъкът е нужен на  тялото градивен елемент с който се  заменят  мъртвите  клетки с нови  и така растем и регенерираме  повредите в тъканите си .

Имайте предвид че ттози незаменим структурен белтък е средно около 80-100 грама за 80  килограмов мъж и  пропорционално за жените 40- -50 грама за 40-50 килограмова жена .
Дневната необходима норма расте с интензивността на спортуване и тежестта на натоварването понеже и анаболният и катаболитният разпад  в тъканите на тялото нарастват  прогресивно с натоварването .
Антиоксидантите са помощни вещества които ни предпазват от това да се саморазрушим под влиянието на отделящите се силно реактивни кислородни радикали които увреждат всички тъкани с които влезнат в съприкосновение .
Антиоксидантите улавят свободните радикали и  подпомагат регенерацията .

Рестриктивните диети много често игнорират факта че в младите  организми е абсолютно недопустимо да се ограничи белтъчният прием ( intake)  поради 
прояви на силни форми на недостиг на едно или друго вещество и отклонение в нормалните функции на организмът и генериране на второ място на изключително висок оксидативен стрес (при липса на адекватен прием на антиоксиданти диетата може да има разрушителен ефект върху здравето ви )

Вторият елемент на доброто хранене изисква мазнини .
Митохондриалните клетъчни централи -митохондрионите  са в централите  за призводство и конверсия на енергия в тялото ви .
Митохондриите ,сърдечният мускул и мозъкът са изключително  зависими от приемът на високо  качествени мастни киселини- мазнини за да работят правилно .
Мазнините съдържат до 37  килокалории на грам в сравнение  с
17 протеин 
17 карбохидрати (въглехидрати )

Мазнините  са огромен източник на енергия за всички живи организми.
Освен енергийна функция имат  защитна такава от механичните наранявания на органите а също  и изолационна срещу прегряване или прекомерен студ.

Третият важен елемент в  храненето е въглехидратите.
Прости и сложни.

Колкото по рафинирани са храните  като захар,торти, хляб,нищесте,курабийки толкова повече са простите въглехидрати в тях .
Колкото по необработена е храната  като ядки,семена,жито,зеленчуци  толкова по сложни въглегидрати съдържа тя  .

Простите  въглехидрати  от рафинираните храни влизат много бързо в кръвният стрийм и са екстремно абсорбируеми .

Медицинската глюкоза се абсорбира с инсулиниов фактор -150 
Марс Сникерс ,Чист мед имат инсулинов индекс -140

При прием на голямо количество прости въглехидрати  мускулните тъкани запълват запасите изразходвани , мозъкът поема нужното и  създава добро настроение а останалото количество което не изгори  в черният дроб  чрез сложни трансформации се преобразува в гликоген (бъдещ запас и гориво за мускулатурата ).

Депото на черният  дроб се  пълни  изключително бързо .
Прекомерният остатък на глюкоза в кръвта се трансформира пак в  черният дроб до МАЗНИНИ които се отлагат в абдоминалната област най често бедра ,гърди ,дупе ханш .

Основен фактор и причина на кардиоваскуларните заболявания и метаболитният синдром  както и инсулиновата резистентност се явяват абдоминално натрупани мазнини и неправилно хранене .
Застоялият  начин на живот и стресът променят нормалната  киселинност на организма и предразполага към заболявания като рак  и други които не биха се случили ако сте в нормалната скала на тегло и обем за възрастта си.

Генетична обремененост също има роля в напълняването-нови проучвания  доказват асоциация на инфекция с специфичният вирус  AD36 и напълняването .

При всяко хранене организмът отделя определено количество инсулинов хормон който контролира и сваля нивата на кръвната захар .
С течение на времето ако постоянно се храните с храни предизвикващи екстремални пикове в кръвната захар над нормалното организмът се изтощава и клетките на лангерхансовите острови в панкреаса произвеждащи инсулин намаляват капацитета си на производство на инсулин .
Така втори проблем се явява че поради дългосрочната  ви злоупотреба с прости захари  и системно високи нива на кръвна захар  тъканите стават устойчиви на инсулин .
Инсулинът вече не е в състояние да предизвика спад на  нивото  на кръвната ви захар в нормални и нива под 5 милимола .
Тогава навлизате в инсулинова резистентност (устойчивост на тъканта на хормона инсулин) 
Последица от инсулиновата резистентност е  е че обмяната на вещества се забавя. Приоритет има  черният дроб в процес на неконтролирана конверсия  на  високите нива кръвна захар в  мазнина и мастни киселини .
Черният дроб изгражда  клетки наречени адипоцити които се натрупват по корема или тялото  като мазнина .Това е  метаболитен синдром .
Последица от всичко това е че трябва да вземате  изкуствено синтезиран инсулин или да рискувате да  умрете от остра бъбречна недостатъчност или да изпаднете в кома.
А тук  вече вече имаме диабет.
Диабетът не идва моментално .
Той е последицата от дългосрочна злоупотреба с тялото ви.
(което е перфектно настроено и се адаптира дори в нарушеният ритъм и ви поддържа в относително добро здраве)
Моментът в който декомпенсационните механизми обаче са изчерпани  и злоупотребата  и повредите са невъзможни за компенсиране  настъпва диабета.

За да го избегнем е нужна цялостна промяна в  живота ни  и храненето ни .

Използувайте инсулиновият индекс на храните получавате  отговор с  определено количество  храна какво  количество  инсулин ще се  отдели  при абсорбцията и  приема на храна.
Съответно това  ви дава предната линия в  диетологията и разбирането на храненето и борбата с диабета ,метаболитният  синдром ,затлъстяването ,непълноценното хранене и  избягвате резките пикове и спадове в кръвната ви  глюкоза които водят  до диабет.

ИНСУЛИНОВИЯТ ИНДЕКС ОТЧИТА ИНСУЛИНОВИЯТ ОТГОВОР В ОРГАНИЗМЪТ ВИ  ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВСЯКА ХРАНА  .

Ако  приемем че  чиста медицинска глюкоза абсорбирана интравенозно има инсулинов индекс от 150 ”
(поради бързият отговор на панкреаса с инсулин )

то  съответно имаме следната картинка :

-Бял хляб -                             -120-130  инсулинов отговор 
-КУрабии , тестени изделия  -120 инсулин
-Мед                                         -150 инсулин
-Печени картофи                     -130 инсулин
-Сникерс ,Марс ,Вафли и пр .-140 инсулин
  Ориз                                         80 инсулин /+- 10 /черен бял
банан -                                       60-70 инсулин
ябълки                                        40- 50
Трици                                          15  
Царевица-                                   72
Сушени плодове                        130  инсулинов отговор
Моркови                                       75
Стафиди -                                     100-120
Манго                                               60 -80
Фасул -                                             40
Леща                                                  40

Ядки слънчоглед фъстъци                30 -40
Череши                                                  20
Свинско  телешко                                 50
Черен шоколад                                        22
риба сирене                                          40 -45
Булгур                                                    12
Домати -Грейпфрут круши            4---11--- -38 
Маслини зеле лук -                       5---15----5
 
 

Сами разбирате че именно тези храни които са масови като:

Бял хляб
Мед
Вафли
Сникерси
Торти ,Шоколади ,Курабии ,баници ,кексове

всички те са екстремно абсорбируеми и предизвикват висок инсулинов шок 
с тях трябва много  внимателно ако целта ви е  да изчистите  масната си  тъкан.

Здравословните  нормални  нива на циркулираща кръвна захар са  около 5 ммол в кръвта
Ако имате  системно високи стойности над това сте в риск за  метаболитен синдром и  дислокации в обмяната водещо до  диабет.

Дългосрочният ефект на висока кръвна захар също е  токсичност върху централната нервна система ,очите и бъбреците .

Инсулиновият индекс  на храните е ясен инструмент с който се определя количеството   здравословна  храна за вас специфично .

Гликемичният товар и индекс е абсолютно безпредметен  предвид слагане под общ знаменател на всичко и всеки .

Диети с храна с високо протеиново съдържание +богата на мазнини от рода на  зехтин ,рибено масло и омега масни киселини в съчетание с сложни въглехидратни  храни като  ядки семена  + сурови зеленчуци и  .малко количество прости въглехидрати е отпималната диета за всеки спортист и основа на всеки здравословен режим на хранене .
 
Дългосрочно води до  изчистване на мастните депа ,увеличаване мускулната маса, акумулиране на издръжлвост и  сила и по силен контрол над нивата на инсулин с много по умерен инсулинов отговор (с което щадите  панкреаса си на 45 г. няма  да ви се налага да сте на 6 ампули синтетичен инсулин дневно )

Подобен режим носи по ефективно и пълноценно  горене и абсорбция  на глюкозата  от кръвта  и от скелетната мускулатура (естествено хранене не е достатъчно за да се поддържа тонус  трябва а активен спорт .

Имайте  предвид че ефектът е реверсивен само след 24 часа активно лежане пред телевизора  независимо колко и каво сте спортували -24 часа .

Сексът е добър начин за горене но не постигайте толеранс с партньора защото следва раздяла :-)

Ролята на съня в всичко това е че  вечер на тъмно нивата  кортизол (отговарящи за трансформацията на въглехидрати до мазнини ) спадат и организмът регенерира.Системното недоспиване води до пикове и спадове в глюкозата в кръвта и в хормона кортизол който е помощник в складирането на запаси на коремчето и около кръста 
Има логика когато някой ви каже спете за да сте слаби  .
Надявам се да съм ви бил полезен



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 684585
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 883