Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 20:37 - Физическата агресия и наказания при децата водят до необратима агресия и насилническо поведение у тях за в бъдеще
Автор: aidriell Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2394 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.03.2012 22:53



image

Агресията ражда агресия.
С това твърдение всички сме съгласни, но някои родители не осъзнават, че леките шамари и постоянното попляскване на детето които те раздават охолно при непослушание, всъщност ще отключат агресивно поведение и насилие в  децата с сигурност на по-късен етап от живота им.

Впоследствие  ще е твърде късно за реакция и дори невъзможно да се контролират изблиците на неконтролируемо агресивно поведение .
Изблици които децата насочват  спрямо всички  околни хора около тях .
 
image

20-годишно канадско проучване  намира доказателства че колкото по-често крещим и посягаме да малтретираме  децата си за  "беля"  днес  толкова по сигурно и с по голяма уверенос ,точност и прецизност  можем да кажем че тези деца  в бъдеще ще имат абсолютно същото идентично  поведение на агресори на по късен етап в живота си спрямо всички останали хора около тях .
Идеята че ние сами градим  и  създаваме насилници не е нова.
Учените са открили, че редовно "физическо наказание " в миналото срещу дете се асоциира с високи нива на агресия срещу родители, братя, сестри, партньори и други хора от близкото му обкръжение .
Отделни родители не умеят поради незнание или липса на опит да дисциплинират и приложат  желаният ефект върху  децата си  адекватно и без бой и крясъци като при подобни дисфункционални семейства този способ на решение и внасяне на ред е практика.

Дългосрочните последици са агресия, депресия и проблеми в общуването на тези  деца.
Този погрешен метод обаче  оказва  фундаментално влияние върху по нататъшният живот и моделиране поведението на децата .
В общият случай дългосрочното агресивно поведение в ранното детство резултира в огромен на брой промени в гените на детето .
Насилието отключва региони и центрове в мозъка му в префронталният кортекс и
амигдалата  които са изцяло отговорни за агресивният поведенчески подход и модел на поведение при хората .
Редовната стимулация и активация в тези региони обуславя бъдещо насилствено поведение при  тези деца нещо което е много трудно впоследствие за промяна ,
При хората  агресията  се формира в именно тези дялове на мозъка от комплексни фактори като :

Генетика
Ранно детско развитие
Ниво на социална адаптация
Гъвкавост
Култура и морални норми.

Култура-още в племенните и родови общества има детайлно документирани особености при клановете и племената живеещи в пълна хармония при които липсват изцяло  случаи на агресия ,убийства или престъпност.
Общества в които конфликтните ситуации са били изцяло менаджирани чрез вербални и невербални методи.
Интересно е да се отбележи че агресията понастоящем днес  е свързана с фактори в модерното общество сред най значимите :
Пари,Собственност,Ресурси,Земевладелство ,Жени.

Крос културни проучвания намират изключителни разлики в отношенията и манталитета на различните народи и култури по света спрямо агресията.

Така например Японците предпочитат вербалната агресия винаги пред физическата докато множеството западни култърни общества имат съвсем обратният подход   залагайки именно на физическата агресия.
Много проучвания показват че следите на агресивното поведение може да се дължат и на заучено поведение прихванато от вестниците списанията ,игрите, телевизията и медиите.
Родители страдащи от пост травматичен стрес са по висока вероятност да изложат децата си на медии и програми с предимно насилствено съдържание .
Има и сериозна  връзка между материалният статус на семейството и агресивното поведение  срещано повече  сред живеещите в крайна бедност и мизерия.
Какво задвижва агресията особенно при децата ?
Физически страх от другите
Семейни трудностти
Познавателни -когнитивни ,неврологически и поведенчески заболявания
Физическа и психологическа травма


Физическите  наказания с причиняване на болка у детето в най ранна възраст на развитието му като метод за наказание са нож с две остриета което може да се обърне срещу вас в бъдеще и срещу всички близки и познати на детето .
Прословутият Бодо Долл Експеримент показва как деца изложени на агресивни модели на поведение от възрастни са винаги по склонни да упражняват физическо и вербално насилие  отколкото тези деца които не са изложени на подобни травми.
Резултатите също се подкрепят по отношение на това че мъжете имат над два пъти и половина по силна тенденция за агресия и агресивно поведение съпоставено с жените.

"Американска Академия за Педиатрия "
"Национална Психологическа Училищна Асоциация"


Най добрият начин да предотвратите агресивното поведение у детето е да дадете на вашето  дете сигурна ,стабилна и спокойна  домашна среда с твърда обичлива дисциплина и  редовен контрол включващ постоянен надзор над  детето в детството и предучилищните му години .
Всеки който се интересува  истински за рожбата си трябва да е  добър суров  модел за поведение на детето си както и да се съгласи на правилните правила и реакции която да използува когато детето наруши и не  спазва правилата на  дисциплината.
Проактивният начин за изразqване на агресия е типично обмислен и неемоционално  прилаган както и специално фокусиран към изпълнението на специфични цели и голове докато активната физическа агресия е недопустима и създава бъдещи насилници и лица с неконтролирано насилственно поведение .














Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 682136
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 881