Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2012 21:42 - Чингис Хан и българските му наследници
Автор: aidriell Категория: История   
Прочетен: 15346 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 07.06.2013 21:48



Чингис Хан (Темуджин ) е основателят и император на най могъщата империя съществувала някога в историята  на земята -Монголската Империя .
image
Чрез обединение на множество племена и родове от североизточна Азия 
Чингис Хан е подаръка  титла която той получава в чест на създаването на Монголската империя.
В последствие именно той дава началото на монголската инвазия която завършва с завоевания ,завладяване и покоряване на по голямата част от Евразия  като заедно с допълнителните завладени територии размерът на империята става  безпрецедентен .

image

Преди смъртта си той разцепва империята на отделни Ханства -Кханати които дава за управление на своите синове и внуци .

Наследниците на Чингис Хан и кръвната му линия в днешно време се разпростира и живее из цяла Евразия ,Китай ,Корея Кавказ ,Централна Азия,Източна Европа ,Русия и Близкият Изток.
Ханът  е бил известен като един от най безскрупулните и жестоките императори в историята който при всяка инвазия и завладяване на нова територия е прилагал  пълно изтребление на местната  популация и население като оцелелите  били единственно младите жени и деца  които бивали отвеждани в робство.
Империята на Чингис Хан е имала най страховитата репутация и по исторически данни  е унищожила по време на походите си над 40 милиона души в териториите които е завладяла.
Въпреки че основните исторически сведения и факти се базират в по голямата си част на  близкоизточни скриптове и ръкописи които предствавят Чингис Хан в жестока светлина за  Монголия той  се счита -бащата,родоначалникът  на Монголската Империя.
Знае се  по негово време  империята  постига безпрецедентен размер ,разцвет и прогрес .
Чингис Хан е роден 1162 година в днешна Монголия недалеч от днешната столица  Улан Батор.
Според тайната история на Монголите той е роден с кръвен съсирек на ръката  си което според преданията и вярванията тогава ознаменувало раждането на велик лидер.
По отношение на религията по това време се е изповядвал Шаманизъм и Tенгризъм.


image


В тенгризма смисълът на живота се състои в съществуването в хармония с обкръжаващия свят.
Тенгристите разглеждат съществуването си като подържано от безкрайното Небе - Тенгри,
плодородната Майка Земя - Ейе
и владетел, който е считан за свят Син на Небето.

Земята, Небето, духовете на природата и предците се грижат за всички нужди и защитават хората.

На по късен етап Тенгризмът бил  донесен в Източна Европа от Хуните и ранните Булгари които били полу номадски племена живеещи в по поречието в басейна на река Волга и Понтийските обширни степи .
Субутай  бил един от бил един от най приближените на хана член на личната охрана на Чингис Хан  като той по късно се превръща в един от най успешните военачалници и генерали   в монголската империя.
Животът на Чингис Хан  е маркиран и ознаменуван от серия  предателства и конспирации срещу него .
Благодарение  на изключителните си  качества на военен пълководец и стратег  както и добрата и скъпа разузнавателна и шпионска мрежа която  той изгражда   за събирне на информация   той съумява да удържи   непоклатимо властта си.



През 1206 г. Чингис Хан обединява племената на Меркитите,Ниаманците Монголите,Керайтците,Татарите,Угхурите и множество други по малки племена .
Започва серия от завоевателни походи в които  Монголската империя завладява западната Ксиа  династия ,Династията Джин ,Кара Кхитан Кханат и много други.
Една от най жестоките битки обаче се разиграва на териториите на днешeн Иран .
Ченгиз Хан вижда потенциал в Кхварезмийската Империя -(днес Иран)като партньор в пътя на коприната и изпраща първоначално 500 души керван да установи търговски взаимоотношения с тях.
Керванът обаче бива избит до крак и плячкосан от управителя на Кхварезмийският град Отрар.
Чингис Хан праща нова група с трима посланици -двама монголци и един мюсюлманин  които трябва да отидат при шаха на империята и директно да преговарят за търговски връзки с тях .

Шаха действа надменно и обръсва брадите на монголците,а на мюсюлманина  му отрязва главата като я изпраща обратно на Ченгиз Хан като "подарък"символ на незачитане волята му считано по това време като върховна обида .

Вбесен Чингис Хан събира двеста хилядна армия управлявана от най дееспособните генерали и войници, армия която  прекосява  планините на Тиен -Шан

image

Разузнавателните му  отряди  донасят ценна и прецизна,подробна информация за врага.
Внимателно подготвяйки нападение  Чингис  Хан разделя армията на три части  .
Две от тях се придвижват безшумно в тила -гръб на врага а третата атакува открито и фронтално  .
Атаката е от три различни посоки .
Монголите  бързо превземат град Отрар като населението е поголовно избито ,а жените и децата изпратени в плен .
За градоначалника нападнал керваните на Чингис Хан  се поръчва разтопено сребро с което се напълват  ушите и очите му за назидание .
Напредвайки към сърцето на империята шахът скоро разбира,че е загубен и тръгва да бяга.
Чингис Хан навлизайки в столицата изпраща най довереният си човек -Субутай да издири Шаха с двадесет хиляди войника  които след дълго търсене не успяват да намерят шаха..

Превземайки  цялата Кхвазермийска империя  Чингис Хан назначава двама от своите военачалници и генерали с единствена- задача да се   разруши до основи цялата империя .
Всички останки и следи от нея  включително кралските дворци ,сгради ,градове и население дори ивиците между земеделската  земя   биват унищожени.
Ханът  заповядва и да се отклони  река през родното място на шаха изличавайки го въобще от картите .

Срещу останалата съпротива Чингис Хан използува живи щитове от пленени войници на противника .
След  превземане на империята той заповядва да обезглавят всички неприятелски войници и население без жените и децата които биват изпратени за разплод като от избитите той изгражда огромни пирамиди сотрязаните им  глави  .
Издигнати в вид на огромни монументални прамиди те  символизират  жестокостта и свирепостта на Монголската империя


image

Последният незавладян обаче богат в империята на Квазермийците е град Ургенч .
Той е защитен и силно непристъпен срещу монголска инвазия
като всеки метърр от него се завоюва трудно  .
Тактиката на монголците не сработва тук за известно време  и жертвите които те дават са  многобройни за разлика от   другите части на империята.
Превземането обаче  в крайна сметка успява като   петдесет хилядна монголска  армия превзема в крайна сметка и навлиза в града .
Чингис Хан заповядва  на всеки войник да унищожи и убие по двадесет и четири  човека .
1,2 милиона души са избити веднага правейки битката за Ургенч една от най кървавата битка в човешката история .
Битката е и повратната точка в която арабският свят поглежда към Ченгиз Хан като човекът нанесъл и най тежки поражения както и изобщо за мюсюлманският свят в историята.
Това е и повратната точка която бележи  кървавата репутация на Чингис Хан .





image


След победата над Кхвазермийската империя  Чингис Хан достига границите на кралство Грузия и Волжска България .
Кралство  Грузия бива превзето бързо .
Армиите командвани от Субутай и Чингис Хан обкръжават и заграждат целият басейн на Каспийско Море .
Побеждавайки всички армии по пътя си те срещат единсвено сериозен отпор от ранните Българи при река Волга .
Тук е очертана граница на инвазията на монголската империя и е спрян походът им за завладяване на днешна Европа.
Битката при Кернек, Овчата Битка е първата голяма битка която монголската империя губи по времето на управлението на Чингис Хан.
Сражението е през есента на 1223 година, на южната граница на Волжка България.
Български сили обграждат и разгромяват монголците.
От тридесет хилядната армия на Субутай   всички са избити и едва 4000 монголци успяват да избягат.
Българите макар и по малобройни използуват тактическо превъзходство  .
Тактиката залага,че в първоначалният  сблъсък с армиите на Субутай  Българите  се оттеглят веднага след  началото на сблъсъка с цел да се накарат  армиите на Субутай   да се прегрупират за да започват преследване..
Българите  обаче им   устройват коварен капан с добре подготвена засада в която те   успявват унищожат и разгромяват съкрушително монголската армия


image
До тогава според европейски историци ако Българите на първо място не са спрели първоначално Монголските армии то целият европейски континент е щял да попадне под властта на Чингис Хан .
Четиринадесет години по късно Бату Хан  с многобройна армия и след добра подготовка и планиране насочва отново монголски армии   към  Волжка България  .
След петгодишна битка той успява и удържа победа над Волжка България като я присъединнява  към Монголската империя като тя става част -отделен
Кханат наречен Golden Horde

Златният Палат,Център  в оригинален превод от монголски се разпростирал  от Източна Европа през планините на Урал през десният проток на река Данубе и дълбоко в недрата на Сибир .
На юг граничната линия чертае Черно море и   Кавказките планини до Монголия .



image
Политическото и икономическото ръководство на Монголската империя по времето на Чингиз Хан не е вземало под внимание фактори като етнос и раса .

Вместо това те използували широко подход базиран на Меритокрацията. 
Меритокрацията е система на управление при която отговорността и управлението е в ръцете на  личности базирано на техните заслуги ,образование ,способности, компетенции и интелект.

Чингис Хан остава не само най кръвожадният  император  в историята  но и този който  е притежавал харем с  изключителни размери -3000 жени .


image

Съвкупно заедно с харемите на синовете му днес  се оценява че на  планетата има огромен брой наследници  потомци на Чингис Хан .
8%  Азия и
0,5 % в другите части на света .

Според Гръцки и Римски летописи в басейна на Черно море -днешните Български земи са живели изключителен брой племена :
Скити ,Сарматианци.,Алани, Осетийци,Тюрко езични племена ,източно ирански племена  ,Кавказци, ,Хуни ,Татари,Монголи
...................."

Според ръкописи на римската империя  историкът
Аммианус  Марцеллинус пише :
"Почти всички Алани са мъже с изключителна сила,височина  и красота .
Косите са им жълти а очите плашещо свирепи и жестоки "
Жените им докато са девственни яздят стрелят ,хвърлят и се бият в битки.
Не си дават девственоста докато не убият поне трима от враговете си .
Не се женят докато не се извършат сакрални ритуали.

image



Гласувай:
1



1. анонимен - Нашите предци!
06.03.2012 19:33
Нашите предци!
цитирай
2. анонимен - Чингис Хан и българските .....
06.03.2012 22:11
Виртуалната Скалигерова история от 15век,успешно омайва,защото така е изгодно властимеющих!Мит и легенди за малки деца!В "РЕКОНСТРУКЦИЯ.орг"Реалноста е била съвсем различна!В аналитичен анализ на библията,Фоменко подрежда в хронология събитията от 11в. до 18в.Липсват всякакви легенди за неграмотни!
ШЕСТТОТИН ГОДИНИ НАГЛО НИ ЛЪЖАТ!ТОВА СА ВИРТУАЛНИТЕ БИБЛИЯ И ИСТОРИЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aidriell
Категория: Технологии
Прочетен: 684728
Постинги: 178
Коментари: 189
Гласове: 883